
Ohio Department of Job and Family Services 

CHILD CARE EMPLOYEE REFERENCE 

FOR CHILD CARE CENTER AND TYPE A HOMES 

 

To Be Completed by the Employer 
Name of Applicant Position Applied For 

 

Employer Signature 

 
Print Employer Name  

 

Name of Center 

 

Street Address 

 

City State Zip Code Telephone Number 

 

Please note, references must be from persons not related to the employee. 

 

To Be Completed By Person Giving Reference 
Applicants for employment in a child care center or Type A Home must provide their employer with three references which attest to 

the applicants suitability for employment in a center or Type A Home.  These references must be on file before the first day of 

employment (Rule 5101: 2-12-25 and 5101: 2-13-25 of the OAC).  The person applying for the position above has given us your name 

as a reference on their application for employment with our facility.  Please complete and return this form to me at my address above as 

soon as possible.  All information received will be kept confidential.   

1.     How long have you known the applicant? 

 
2.    What is the nature of your association with the applicant? (friend, employee, neighbor, relative, etc?) 

 
3.    In your opinion, is this person suitable for work in a child care facility or Type A Home?   

        Yes        No 

4.    To the best of your knowledge, has the applicant ever been dismissed or asked to resign from a  position because of inability to        

carry out work responsibilities in a child care center?   Yes         No  
5.    To the best of your knowledge, has this person ever been convicted of or pleaded guilty to child abuse or any crimes of violence or   

had a child removed from their home as described in Section 2151.353 of the Ohio Revised Code?     Yes           No 

6.     Additional comments: 

 

 
Print Name 

 

Street Address 

 

City State Zip Code Telephone Number 

 

Signature Date 

 

 

 

For References Completed By Telephone 

Who completed the form?   

 

Signature 

 

Date 

This is a sample form provided by ODJFS which may be used by centers and Type A Homes to meet the requirements of the rules 

listed above. 
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