
 

Reporting on Form 1099-MISC 

A Question & Answer Session with Steve Mercatante of TaxInformationReporting.com 
 
December 16, 2009 
 

 
Question 

 
Answer 

 
When reporting for subcontractors, do 
expenses and labor costs need to be reported 
separately? 
 

 
When it comes to subcontractor reporting, there 
are several factors which need to be considered in 
order to determine who is responsible for reporting. 
The factors are in the middleman regulations, 
Regulations section 1.6041-1(e) (see TD 9010). 

Essentially, the middleman has 1099 reporting 
responsibility if he/she (1) has a management and 
oversight function relating to the payment, and (2) 
has economic interest in the payment. Also, the 
contract may designate who is responsible for the 
reporting. There are examples in the regulations 
which may help you in making your decision. 

As for expense reporting the IRS states you can 
report either with or without the reimbursement of 
business related expenses. The choice is yours. 
Keep in mind that if you choose to not report these 
expenses then you will be required to adhere to the 
same guidelines as you would if these expenses 
were reimbursed to employees, following the 
guidelines in Pub 15-B, 463 & 15. All three 
publications may be downloaded from 
www.irs.gov.  

We recommend that you report both payment of 
services and reimbursement of business related 
expenses to independent contractors. 

If you do report both payments (including for labor 
and other such services) and expenses then the 
1099-MISC would include both. 
 

 
Do payments to attorneys who are collecting 
garnishments constitute a payment for legal 
services, and if so, are they reportable? 
 

 
The following all represent situations when 
payments to attorneys are not reportable: 

 If an attorney is acting as a closing agent 
in a real estate transaction, then you do 
not report (see Final Regulations effective 
July 13, 2006, TD 9270). 

 If an attorney is receiving a payment as a 
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Trustee in Bankruptcy, then you do not 
report (see Final Regulations effective July 
13, 2006, TD 9270). 

 For all other payments to an attorney or 
law firm made in the course of your trade 
or business, and in an amount that for the 
year is above the $600 reporting threshold, 
you must report on Form 1099-MISC 
(either Box 7 or Box 14). 

 The exception for an attorney acting as 
closing agent in a real estate financing 
transaction does not apply to other types 
of loan closings. 

 The exception for an attorney acting as a 
Trustee in Bankruptcy does not apply to 
garnishments handled by an attorney 
under other circumstances. It only applies 
to an attorney appointed as Trustee by the 
bankruptcy court. 

 
What is the threshold for attorney payments for 
Box 7? 
 

 
The threshold is $600. Remember that box 7 is for 
a situation where an attorney performed services 
for your organization. Usually this means that Box 
7 is used to report payments to your company's 
own outside legal firm. Keep in mind that you may 
not take a shortcut and simply report all attorney 
payments in Box 7 or all attorney payments in Box 
14, since these two boxes have very different 
meanings: 

 Box 7 means the attorney earned the 
income. It is part of the attorney's gross 
revenue. 

 Box 14 means the attorney handled the 
transaction and gross proceeds passed 
through the attorney's hands.  Reporting in 
Box 14 does not indicate what amount, if 
any, is income to the attorney. 

 
Is there a 1099 form for forgiven debt? 
 

 
Financial institutions and certain other 
organizations are required to file Form 1099-C to 
report $600 or more of cancellation of 
indebtedness. The reporting requirements can be 
found in IRC 6050P and related regulations, as 
well as in the instructions to Form 1099-C. 
 

 
Are employee travel expenses reportable if the 
employee's company is not a corporation? 
 

 
Travel expense reporting is independent of the 
entity chosen for formation by the employer. This 
means that in general, reimbursed amounts are not 
reportable (regardless of the entity designation of 
the employer), as long as the reimbursement 
meets the "accountable plan" rules of the tax 
regulations, which in general means that you have 
documentation of a business purpose, and the 
payee has provided receipts (or used the IRS-set 



per diem rate for meals and lodging).  
 
You must take other considerations into account as 
well. For example, if the employee includes family 
on a business trip and your company is paying for 
the travel and lodging of the family, then those 
amounts are reportable as income -- they do not 
constitute a business connection. It is possible for 
the employee’s family to have a business reason to 
join the employee, but this is a rare occurrence.  
 
Finally, if you are directly paying an airline or other 
travel service provider then you may have 
reporting responsibilities to that organization. 
 

 
Are donations such as political, community or 
religious reportable? 
 

 
If the payment is made to a non-profit, they are not 
reportable entities; therefore, you do not report the 
payment. Just make sure the organization to which 
you are making the payment is indeed a non-
reportable type entity. 
 

 
How are items purchased via the Internet (e.g.,   
e-Bay) reported? 
 

 
Payments made for services purchased over the 
internet are reportable just as those that are not 
are reportable. In general, payments made for 
goods are not reportable on Form 1099 but there 
may be sales and use taxes involved that are 
reportable. When determining whether a payment 
is reportable, look to see if the payment was for a 
service, if it was made in the course of your trade 
or business, whether the payee is entitled to an 
exception from reporting (e.g., a corporation) and if 
the total payment amount is above the dollar 
threshold. 
 

 
How is a payment that is made payable to both 
the attorney and claimant reported and whose 
TIN number should be on the 1099? 
 

 
When an attorney and claimant appear as joint 
payees for a settlement, you may need to report to 
both parties and thus both parties will need to 
provide their TIN. Remember that the threshold for 
reporting is $600. If the amount of the check meets 
the threshold, report the payment to the attorney, 
using Box 14 of Form 1099-MISC. 

Whether you report the payment to the claimant 
depends on what the settlement is for. There is no 
reporting to the claimant if: 

 The payment is for personal physical injury 
or illness; 

 The payment is for medical expense 
reimbursement (documented); 

 The amount of income to the claimant is 
not fixed and determinable (most common 
example is property damages, where you 
do not know what amount is income to the 
claimant because you do not know the 
claimant's original cost basis in the 



property). 
 The claimant is an exempt recipient (such 

as a tax-exempt or government entity, or a 
corporation). 

Whatever amount is reportable as income to the 
claimant is reported on Form 1099-MISC, Box 3 (or 
on Form W-2 if the claim is for back wages). If you 
paid the claimant's attorney fees as part of the 
settlement and the settlement itself is reportable, 
include those attorney fees in the total amount you 
report as income to the claimant. 
 

 
For payments to an independent contractor 
reported in box 7, is an employer required to 
withhold taxes if the payee requests it? 
 

 
There is no provision in tax law or regulations for 
you to withhold tax from independent contractor 
payments at the request of the payee. In fact, you 
cannot withhold from a payment to your payee if 
he/she requests such. The vendor is responsible 
for his/her own personal tax liability. 
 

 
Does the corporate exemption apply to 
equipment leases reported in box 1? 
 

 
The "corporate exemption" applies to Box 1 (rents) 
of Form 1099-MISC. Therefore, you do not report 
rent payments made to a corporation if you have 
the documentation to prove that the payee is 
exempt.  

In addition, remember to be careful when it comes 
to the type of lease. When you are making 
payments to own something, this is considered a 
capital lease and is not reportable (e.g., 24 monthly 
payments are in the contract, and at the end of 24 
months your company owns the piece of 
equipment). 

However, if you are making payments just to use 
something, this is an operational lease and it is 
reportable as "rent" income in Box 1.  
 

 
Does Convey software include the option to 
mask the social security number on Form 1099? 
 

 
Convey will support SSN masking for tax year 
2010 filings. 

 
Does Convey's software recognize credits and 
billing and then offer a grand total to report? 
 

 
Taxport can import transactions and summarize 
them for reporting (debits and credits are totaled 
appropriately). 
 

 
Does Convey offer California 592 Form (backup 
withholding)? 
 

 
We support backup withholding, XML transmittal 
and reconciliation of withholding for California. The 
information for the 592 form can be generated in 
Taxport but generally must be combined with W-2 
information from a source other than 1099 forms. 
We will work with you to get the correct information 
from Taxport to include with your other data. 
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