
U.S. Department of Transportation '200 New Jersey Ave, SE 

Pipeline and Hazardous Materials 
Washington, D.C. 20590 

Safety Administration 

DEC 1 5 2010 

Ms. Kellie T oth 

FedEx Custom Critical 

1475 Boettler Rd 

Uniontown, OH 44685 

Ref. No.: 10-0185 

Dear Ms. Toth: 

This responds to your letter regarding the large quantities marking requirements under the Hazardous 

Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180), as they apply to highway transportation of a 

material described as "UN1791 Hypochlorite Solutions, 8, II", Ltd Qty. In your letter you indicate 

that the material is packaged in 490 boxes, 5880 liters, totaling 15,680 pounds. You state that each 

box is marked with the UN identification number and the proper shipping name. Specifically, you 

ask if the transport vehicle must be marked in accordance with § 172.301(a)(3). 

Section §172.301(a)(3) states that a transport vehicle or freight container containing only a single 

hazardous material in non-bulk packages must be marked with the identification number specified for 

the material, subject to the following provisions and limitations:, 

(1) Each package is marked with the same proper shipping name and identification number; 

(2) The aggregate gross weight of the hazardous material is 4,000 kg (8,820 pounds) or more; 

(3) All of the hazardous material is loaded at one loading facility; 

(4) The transport vehicle or freight container contains no other material, hazardous or otherwise; 

and 

(5) These requirements do not apply to Class  1, Class 7, or to non-bulk packagings for which 

identification numbers are not required. 

However, § 172.301(a) indicates that identification numbers are not required on packagings that 

contain only ORM-D materials or limited quantities, except for limited quantities marked in 

accordance with § 172.315. Also, § 172.315 indicates that a proper shipping name is not required to 

be marked on a package containing a limited quantity when the package is marked with an 

identification number displayed inside a white square-on-point configuration. This marking is 

optional and may be used in lieu of the marking requirements prescribed in § 172.301(a)(l). 



Based on these exceptions from marking the identification number on the package, it is the opinion of 

this Division that the large quantities marking requirements in § 172.301(a)(3) do not apply to limited 

quantities excepted from the identification number marking requirements. 

I hope this information is helpful. Ifwe can be of further assistance, please contact us. 

Sincerely, 

'l3~~~ 
Ben Supko 

Acting Chief, Standards Development 

Standards and Rulemaking Division 



Eoqruvn 
9/72:~CI 

Drakeford, Carolyn (PHMSA) ~ (1z.. 3/5 

From: INFOCNTR (PHMSA) ~ (lz..· /D I.  
Sent: Wednesday, September 01,20104:45 PM MarK-ina 8 t:..  
To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) l 0 -L. 0/ ~  
Subject: FW: Hazmat Information Center Feedback: Interpretations (Letters) Issued by PHMSA 

Carolyn, please log as a new interp request. 

-----Original Message----­
From: PHMSA-Feedback [mailto:PHMSA-Feedback] 
Sent: Wednesday, September 01, 2010 4:38 PM 
To: PHMSA HM InfoCenter; PHMSA Webmaster 
Subject: Hazmat Information Center Feedback: Interpretations (Letters) Issued by PHMSA 

I am requesting a formal letter of interpertation regarding this question. Thank you 

Mr. Charles Betts 
Acting Director 
Office of Hazardous Materials Standards 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 1200 New Jersey Avenue, SE, PHH-10 
Washington, DC 20590-0001 

I was directed to you by Eileen Edmonson, Transportation Regulations Specialist with PHMSA. I 
have a shipper who is offering for ground transport UN1791, Hypochlorite Solutions, 8, II Ltd 
Qty packaged in 490 boxes, 5880 liters totaling 15,680 lbs. Each box has a UN# & PSN listed 
on it. 

I want to know if the customer is required in association with 49 CFR 173.301(a)(3)the large 
quantity of a single hazmat to place an ID marking on the outside of the transport vehicle? 
Or is there relief from this section regarding this marking requirement? 

In my discussion with Eileen we discussed the following sections: 49 CFR 172.301(a)(1) 
excepts the LTD QTY from being marked with ID #'s except those marked only with ID#'s as 
required in 172.315, 172.301(a)(i) states each package is subject to the large quantity 
marking if each package is marked with the same PSN & ID#,and 172.301 (a)(3)(v) excepts 
packages from complying with large quantity markings if 1D's are not required on the package. 

Any guidance you can provide regarding this topic would be appreciated. Thank you. 

Name: Kellie Toth 
Organization: FedEx Custom Critical 
Email: kellie.toth@fedex.com 
Address: 1475 Boettler Rd 
City: Uniontown 
Zip Code: 44685 
Phone: 2343104087 
FAX: 2343104130 
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