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DIGEST:  The burden of establishing liability of the United States to pay a claim is on the

claimant.  A reserve component member’s (without a dependent) claim for basic allowance for

housing (BAH) while attending accession training is denied because he has not proved, as set

forth under 37 U.S.C. § 403(g), that at the time he was called to active duty to attend accession

training, he was maintaining a primary residence for which he was responsible for rental
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DIGEST

The burden of establishing liability of the United States to pay a claim is on the claimant. 

A reserve component member’s (without a dependent) claim for basic allowance for housing

(BAH) while attending accession training is denied because he has not proved, as set forth under

37 U.S.C. § 403(g), that at the time he was called to active duty to attend accession training, he

was maintaining a primary residence for which he was responsible for rental payments.   

DECISION



1The member’s enlistment order, Special Order P-32, dated March 9, 2010, lists the

member’s home of record (HOR) as the address of his aunt and uncle.   

2The Air Force policy guidance is entitled Basic Allowance for Housing (BAH) for Non-

Prior Service (NPS) Basic Military Trainees (BMT) in Accession Pipeline Training.  
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A reserve component member of the Air National Guard requests reconsideration of the

November 12, 2010, appeal decision of the Defense Office of Hearings and Appeals (DOHA), in

DOHA Claim No. 2010-CL-092106.  In that decision, DOHA disallowed the member’s claim for 

basic allowance for housing (BAH) while he was attending basic military training (BMT).            

   

Background

The record shows that the member enlisted in the Air National Guard on March 9, 2010. 

At the time of his enlistment, the member’s home of record was listed as the address of his aunt

and uncle’s house.1   The member remained in drill status pending performance of BMT.  By

orders issued on May 24, 2010, the member was to attend BMT on June 15, 2010.  The

member’s address listed on his orders also was the address of his aunt and uncle’s house.  The

record reflects that the member finished his BMT on August 16, 2010.  However, the record

reflects that the member attended further training beginning August 27, 2010. 

Prior to attending BMT, the member submitted documentation to his financial services

officer (FSO) for receipt of BAH at the single rate when assigned to BMT.  On or about April 10

or 11, 2010, the member presented documents to his FSO to show he had entered into a rental

agreement on February 1, 2010, for a property owned by his cousin.  After reviewing the

member’s request for BAH, the FSO found that the rental agreement “did not include

information normally found on a rental agreement.”  Specifically, the rental agreement was

notarized on March 22, 2010, after its purported start date.  Also, there was no unit number

listed, and the zip code was incorrect for the address of the property.  On April 16, 2010, the

FSO requested the member obtain a new rental agreement with complete and accurate address

information and historical proof of payment of rent since February 1, 2010.  On May 21, 2010,

the member provided a new rental agreement dated April 30, 2010.  The member mentioned to

the clerk that he was renting from his cousin (who also was an airman).  The clerk passed on the

information to the FSO.  On June 6, 2010, the FSO advised the member in writing that his claim

for BAH was denied.  The FSO stated that according to Air Force guidance, specifically an Air

Force Reserve Component (AFRC) Instruction issued on April 24, 2008,2 a rental agreement

between family members disqualifies a member from receiving BAH.  He also considered the

following factors in denying the claim:  1.  The member’s original agreement was signed and

notarized two months after it purported to start; 2.  The address on the notarized agreement was

incorrect; 3.  The member enlisted approximately five weeks after he moved into the rental

property but did not list this address on his enlistment paperwork; 4.  The agreement is with a

relative (the member was not on the primary mortgage or lease); 5.  The member did not provide



3The member has authorized his aunt to act as his agent in this matter.  
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adequate proof of payment even though the FSO requested proof back to February 1, 2010 (The

only proof shown was a phone transfer of funds the same day the FSO contacted the member

about the problem with the agreement on April 16, 2010.); and 6.  The new rental contract

delivered to the FSO was not notarized.  By email message dated June 7, 2010, the National

Guard Bureau (NGB), agreed with the FSO.  

The member subsequently appealed his BAH claim to the Defense Finance and

Accounting Service (DFAS).  DFAS upheld the agency’s denial stating that the notarized

statement was insufficient to prove a formal, legal lease, and the member had not submitted

consistent, historical documentation of payments for the rental property.  DFAS cited the

implementing regulation authorizing BAH for a reserve component member without dependents

attending accession training, Volume 1, Joint Federal Travel Regulations (JFTR), paragraph

U10416-D(2), and the AFRC Instruction interpreting ¶ U10416-D(2).   

The DOHA adjudicator upheld the denial of the claim.  However, the adjudicator found

that the revised rental agreement was valid under state law.  He also found that the cited AFRC

Instruction could not be followed because it was not reviewed prior to issuance as required by

DoD regulation.  The adjudicator denied the member’s BAH claim on the grounds that the

member had failed to prove he paid rent during the period he attended BMT.  The adjudicator

cited 1 JFTR ¶ U2510-A, concerning documentation requirements for lodging expenses.  The

adjudicator also cited our Office’s governing regulation, DoD Instruction 1340.21 (hereafter

Instruction) (May 12, 2004).  Under the Instruction, the claimant must prove, by clear and

convincing evidence, on the written record, that the United States is liable to him for the amount

claimed.  All relevant evidence to prove the claim should be presented when a claim is first

submitted.      

In the member’s request for reconsideration of the appeal decision, he states, through his

authorized personal representative,3 that the adjudicator conceded the legitimacy of his rental

agreement, as well as the lack of applicability of the AFRC Instruction.  However, the member

alleges that the adjudicator erred when addressing his claim as a claim for BAH at the transit rate

(BAH-T).  He states that his claim has always been for BAH.  Therefore, he argues that the

requirement to provide receipts is not applicable to his BAH claim.  He further states that if 

receipts are required, the DOHA adjudicator erred in requiring the member to submit receipts

proving payment of rent prior to the issuance of the member’s orders.  He cites Table U10E-1 of  

 ¶ U10400 of 1 JFTR, which he states defines the time for the BAH determination as “at the time

called/ordered.”  He also argues that if receipts are required, he should have the opportunity to

submit them.  He attaches a document titled “Rent Receipt,” reflecting monthly payments made

from March to November, signed by his cousin.       

Discussion
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Our Office must render decisions based on applicable statutes, regulations, and prior

administrative decisions.  The general rule is that reimbursement may be paid only for an

expense authorized by statute or regulation.  Furthermore, to the extent that facts are in issue, the

governing regulation is DoD Instruction 1340.21, and under the Instruction the claimant must

prove, by clear and convincing evidence, on the written record, that the United States is liable to

him for the amount claimed.  See Instruction ¶ E5.7.  Here, the FSO, DFAS and the DOHA

adjudicator determined that the evidence presented was insufficient to show that the member was

responsible for making rental payments at his primary residence at the time he was ordered to

BMT.  This determination will not be overturned by our Office unless it lacks any reasonable

basis in the record and thus constitutes an abuse of discretion.  See DOHA Claims Case No.

2010-CL-020202.2 (April 20, 2010); DOHA Claims Case No. 09031102 (March 30, 2009); 71

Comp. Gen. 389 (1992); and B–261168, July 18, 1995.

The purpose of BAH is to at least partially reimburse a member for the cost of

housing when he does not receive government-provided housing.  The entitlement to BAH

is governed by 37 U.S.C. § 403.  Section 403(g) sets out the law for BAH as it applies to

reserve component members.  Effective January 28, 2008, Public Law 110-181 amended 37

U.S.C. § 403(g) to provide BAH for reserve component members without dependents who

attend accession training while maintaining a primary residence.  Section 403(g)(1) states:

(g) Reserve members. - -(1) A member of a reserve component

without dependents who is called or ordered to active duty to attend

accession training, in support of a contingency operation, or for a

period of more than 30 days . . . may not be denied a basic allowance

for housing if, because of that call or order, the member is unable to

continue to occupy a residence - -

(A) which is maintained as the primary residence of the member at

the time of the call or order; and

(B) which is owned by the member or for which the member is

responsible for rental payments.

Prior to this amendment, BAH was only authorized for reserve component members

during accession training if they had dependents.  A review of the statutory history shows

that with the enactment of this amendment, Congress intended to allow reserve component

members without dependents to receive BAH during accession training if they are making

rental or mortgage payments on a primary residence.  See Congressional Budget Office

Estimate, H.R. REP. No. 146, 110th Cong., 1st Sess., pt. 2, at 7 (2007).

The provision of the regulation that implements the amendment to 37 U.S.C. §



4Under 1 JFTR ¶ U10416, Table U10E-12 further clarifies the situation.  Rule 7 applies. 

If the member is a new accession in the pipeline in a travel, leave en route or proceed time status

while transferring from the initial training location, between training locations and to the first

PDS and the member has no dependents, then “[S]tart the transit rate when the member is in a

travel status between duty/training stations and start the new PDS-based BAH rate the day the

member reports to the new PDS (including a training location for 20 or more weeks).  For an RC

member, pay BAH based on the primary residence location at the time called/ordered to active

duty for the accession training duration if the member maintains a residence and continues to be

responsible for rent, or owns the residence.”    

5We believe that the DOHA adjudicator’s characterization of the member’s claim as

BAH-T, rather than BAH, resulted from the way in which the amendment to 37 U.S.C. § 403(g)

was incorporated into the JFTR.  The amendment was incorporated in ¶ U10416, which is titled,

“Member in Transit.”  This section of Chapter 10, Housing Allowances, in the JFTR generally

deals with BAH-T.   

6In his original appeal to our Office, the member stated that in December 2009, he and his

cousin planned and executed an independent living scenario in which his cousin would buy a

home, and the member would agree to rent from him.  The member’s aunt and uncle co-signed
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403(g) is found in paragraph ¶ U10416-D(2), 1 JFTR.  It provides that a reserve component

member without a dependent in accession training may not be denied BAH if the member

maintains a primary residence at the time he is called or ordered to active duty and

continues to be responsible for rent.4  It explains that a member without a dependent in the

accession pipeline is authorized basic allowance for housing at the transit rate (BAH-T)

when in a travel, leave en route or proceed time status while transferring from the initial

entry level training location, between training locations and to the first permanent duty

station (PDS).  Generally, a member is not authorized BAH while at the training locations

since government quarters are assigned at the PDS.  However, the regulation explains that

effective February 1, 2008, a reserve component member without a dependent at accession

training is authorized BAH based on the primary residence location at the time called or

ordered to active duty if the member maintains a primary residence at the time he is called

or ordered to active duty and continues to be responsible for rent.5 

Preliminarily, in this case, we find it unnecessary to discuss the applicability of the

AFRC Instruction to the claim.  We find the statutory language to be dispositive.  The

statute and the JFTR require that in order to receive BAH, a reserve component member

without a dependent must maintain a primary residence at the time he is called or ordered

to active duty for accession training and continue to be responsible for rent at that

residence.  The address reflected on the member’s orders dated May 24, 2010, calling him

to active duty for BMT, is his aunt and uncle’s residence.  In addition, when enlisting, the

member did not list the rental address on any paperwork (The address listed was his aunt

and uncle’s residence.) even though he was supposedly already living at the rental address.6



on the mortgage for their son’s home.  The member stated that he moved into his cousin’s home

in January 2010 and was allowed to have one month of free rent.  In February 2010 the member

obtained civilian employment.  On March 9, 2010, the member enlisted.   

7The member’s state driver’s license with his aunt and uncle’s home as his address was

issued on January 19, 2010.  

8Appendix A of the JFTR defines home of record as the place recorded as the

individual’s home when commissioned, appointed, enlisted, inducted, or ordered into a tour of

active duty.  Travel and transportation allowances are based on the officially corrected recording

in those instances when, through a bona fide error, the place originally named at time of current

entry into the Service was not in fact the actual home.  Any such correction must be fully

justified, and the home, as corrected, must be the member’s actual home upon entering the

Service, and not a different place selected for the member’s convenience.  See also, DOHA

Claims Case No. 2009-WV-040805.3 (August 12, 2010)(discussing adequate proof of

establishment of a new home of record from the one originally recorded at the time the member

entered active duty).  

9We point out that proof of the obligation to pay rent is troublesome when a member is

alleging he is obligated to do so with a relative.  Although we are unable to apply the AFRC

Instruction, there is some basis for disqualifying agreements between family members as proof
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 At the time of enlistment, his aunt and uncle’s address was his place of residence on his

state driver’s license.7  His enlistment orders reflected his home of record (HOR) as his

aunt and uncle’s address.8  The Alpha Roster for his unit listed his aunt and uncle’s

address.  The only documentation submitted by the member (with the exception of the

rental agreements) reflecting his address as his cousin’s is a copy of an on-line employee

profile dated June 13, 2010, for the member’s civilian employment.  Further, the member’s

April 2010 bank statement reflecting the phone transfer payment lists a completely

different address than his cousin’s and his aunt and uncle’s addresses.  Therefore, we

conclude that the evidence is insufficient to reflect that he was maintaining a primary

residence at his cousin’s address.  The member’s primary residence at the time the

member was called to active duty for accession training was his aunt and uncle’s house. 

We need not go further in our analysis since there is no evidence that the member was

obligated to pay rent or was making rental payments to his aunt and uncle for his

occupancy at their house.  However, even if the evidence showed the member’s primary

residence was his cousin’s address at the time he was ordered to BMT, there is nothing in

the record to prove that the member had a continuing obligation to make rental payments

to his cousin while he attended BMT.  As stated in the statute, he must show that he was

maintaining a primary residence at the time he was ordered to accession training for which

he was responsible for rental payments.  The original rental agreement was created after

the fact (or at least notarized two months after the agreement supposedly started).  Finally,

the member did not provide adequate proof of payment of the rent for this residence at the

time it was requested by the FSO.9 



of entitlement to BAH.  Paragraph U4129-E of 1 JFTR prohibits reimbursement for lodging

costs when staying with friends and family while on temporary duty (TDY).  The Comptroller

General has recognized that the prohibition against reimbursing friends and relatives is to

eliminate potential abuses from occurring in connection with claims involving lodging with

friends or family.  See DOHA Claims Case No. 2009-WV-040805.3 (August 12, 2010), DOHA

Claims Case No. 09031102 (March 30, 2009), and 60 Comp. Gen. 57 (1980).  While this does

not apply directly to BAH payments because they are determined without regard to the amount a

specific member pays for rent, a mortgage, etc., we have applied it to whether or not a member

used the erroneously paid BAH for housing expenses for himself and his dependents under the

waiver statute, 10 U.S.C. § 2774.  See DOHA Claims Case No. 2009-WV-040805.3, supra. 
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Accordingly, for the reasons stated above, this Office finds no basis to change the

determination of the appeal decision.  

Conclusion

The request for reconsideration is denied, and the appeal decision of November 12,

2010, is affirmed.  In accordance with Department of Defense Instruction 1340.21, ¶ E7.15,

this is the final administrative action of the Department of Defense in this matter.  

Signed: Michael D. Hipple

_________________________

Michael D. Hipple

Chairman, Claims Appeals Board

Signed: Jean E. Smallin

_________________________

Jean E. Smallin

Member, Claims Appeals Board

Signed: Catherine M. Engstrom

_________________________

Catherine M. Engstrom

Member, Claims Appeals Board


