
FAMILY AND MEDICAL LEAVE (FMLA) 

 

 

Under the federal Family and Medical Leave Act (FMLA) and the California Family Rights Act (CFRA) you are entitled to 

up to twelve (12) work weeks or 480 hours of leave in a year (twelve months) from the date that the leave was first 

taken.  Leave may be taken for specified family and/or medical reasons, including the birth, adoption, or foster care 

placement of a child; a serious health condition that makes you unable to perform your job; or to care for your spouse, 

child, parent or domestic partner who has a serious health condition.    

To be eligible for FMLA and/or CFRA leave you must have worked for the District for at least twelve (12) months and 

have worked a minimum of 1,250 hours during the twelve (12) months preceding the starting date of your request for 

FMLA leave.  Employees (except members of  ATU and SEIU) are  required to use  accrued sick leave (if eligible), floating 

holidays and vacation during  FMLA leave except that you are not required to [but may] use vacation for absences 

caused by your own medical condition. If you do not have leave available, the leave will be unpaid.   District-paid health 

benefits will continue during the entire leave.  Special rules apply to leave required for pregnancy and/or childbirth.  If 

you require such leave please contact this office for more information.  

A period of incapacity (i.e., inability to work) due to a serious health condition of more than three consecutive full 

calendar days and any subsequent treatment or period of incapacity relating to the same condition is  FMLA/CFRA 

qualified.  If that occurs, the eligible employee’s time off will be considered as FMLA leave.  

In order to qualify for FMLA/CFRA leave a medical certification must be completed by your health care provider if you 

have a serious health condition or if you will be caring for a family member. The certification must be complete in order 

for the leave to be approved.  A certification is considered incomplete if the one or more of the applicable entries have 

not been completed or the information provided is vague, ambiguous, or non-responsive.   If the request is for a 

foreseeable leave, the District may delay granting leave to an employee who fails to provide certification within 15 days.  

SEIU and ATU Members:   Section 9.1F of the collective bargaining agreement states: “An employee on FMLA/CFRA 

qualifying leave may elect to use any accumulated leave as may be permitted by Federal and State law and regulations 

(i.e. sick leave, vacation, floating holidays or compensatory leave) or elect to take the leave unpaid in any order and at 

the employee’s discretion.  Employees who would otherwise qualify for short term disability while on FMLA/CFRA leave 
will not qualify for that disability until all of the employee’s sick leave is exhausted.”  SEIU and ATU members must 

designate the type of leave desired when taking qualified leave.  Those members who   fail to make an election shall be 

required to use leave in accordance with the current District policy for non ATU/SEIU members.  The election must be 

made at the time of the leave; retroactive changes will not be permitted. 

The completed and signed form may be faxed to Employee Services at (510) 464-7511 and mailed to: 

 

Employee Services 

300 Lakeside Dr.  

20
th

 Floor 

Oakland, CA 94612                        Please contact Employee Services at (510) 464-7521 with any questions.  



CERTIFICATION OF HEALTH CARE PROVIDER FOR  

EMPLOYEE’S AND/OR FAMILY MEMBER’S SERIOUS HEALTH CONDITION 

 

If you have trouble completing this form or have questions regarding the required information, please contact 

EMPLOYEE SERVICES at (510) 464-7521 for assistance. 

 

Instructions to the Employee:  Please complete this section before giving this form to your medical provider or, if for 

a family member’s serious health condition, to the family member or his/her medical provider.  This form must be 
completed in its entirety.  Return completed form to your Supervisor/Manager.  

 

SEIU and ATU Members: Section 9.1F: An employee on FMLA/CFRA qualifying leave may elect to use any 

accumulated leave as may be permitted by Federal and State law and regulations (i.e. sick leave, vacation, floating 

holidays or compensatory leave) or elect to take the leave unpaid in any order and at the employee’s discretion.  
Employees who would otherwise qualify for short term disability while on FMLA/CFRA leave will not qualify for that 

disability until all of the employee’s sick leave is exhausted.  
 

Instructions to the Supervisor/Manager:  Provide a copy of the Family Medical Leave Information Sheet to the 

employee.  Upon receipt of completed form return immediately to Employee Services fax 7511.  Send the original in 

interoffice mail to EMPLOYEE SERVICES, LKS 20. 

 

For completion by EMPLOYEE 
 

1. Your Name: _____________________________________________2.    ID #:___________________________________ 

                            Last          First   

 

3.  Date of Hire:_________________________________                    4.  Job:  _____________________________________ 

 

5.  Days off:________________     6.  Scheduled Hours: __________________      7. Work Location:__________________ 

 

8a. Supervisor:____________________________________        8b.  Sup Phone:__________________________________ 

 

9a. Address while on leave: ___________________________________________________________________________ 

                        Street/Apt#    City                                              State                 Zip 

9b. Phone Number while on leave: ______________________________9c.  Home Number: _______________________ 

 

10.  Have you taken Family Medical Leave in the past 12 months?    Yes ____    No _____ 

11. Requested leave dates:   _________________________________  to   ______________________________________ 

(Anticipated Due Date for Bonding)                Begin date                                                                    End date 

 

 

 

 

 

 

 

13a._____________________________________              13b. _____________________________________________ 

                                  Employee Signature                             Date 

 

  
Human Resources Use Only:        Eligibility         NOL Sent            Approved          Denied         Closed (Date_________) 

Check One:   Care of Family Member            Employee Illness           Pregnancy         Bonding (Proof of Birth Required) 

No Certification of Health Care needed for Bonding Leave. If the Mother needs medical care related to pregnancy then have the 

treating physician complete the Certification of Health Care Provider for Family Leave 

Form No. 05-52-0021 (Rev. 1, 11/14 - HR)



 

 

 

 

 

  

CERTIFICATION OF HEALTH CARE PROVIDER FOR FAMILY LEAVE 

FAMILY AND Medical Leave Act of 1993 

Check One:      Care of Family Member                Employee Illness           Pregnancy 

Employee Name: 

  

Patient’s Name: 
Relationship to Employee:  

TO BE COMPLETED FOR THE EMPLOYEE BY THE PHYSICIAN OR PRACTITIONER 

Medical Facts (dates condition commenced, duration of condition, was hospitalization required?):  

Was medication prescribed (other than OTC)?           Yes               No    

I. Care of a Family Member   

The patient is a family member with a Serious Health Condition (SHC) which would require the employee to take time off 

from work to provide basic medical, hygienic, safety needs, transportation, or physical or psychological care.  

      The probable frequency and duration of this need is:  

     Block of Time ___________to ___________ (Dates) 

                    (circle one) 

      Intermittent Dates: ________ to _________  Frequency: Hrs/Days _________every ___________(week/month) 

Be as specific as you can; terms such as “lifetime,” “unknown,” or indeterminate” may not be sufficient to determine       
FMLA coverage. 

 

II. Employee Illness/Pregnancy 

1.         Patient is unable to work: Begin Date:  ___________  Through Date:  ___________               

             

            Patient requires intermittent leave/care of may have episodic flare-ups due to a serious health condition.  

            Begin Date: ____________ Through Date: __________                                                                   (Circle one) 

            Periods of incapacitation are likely to occur: Hrs/Days _____________ every ___________ (week/month)  

Be as specific as you can; terms such as “lifetime,” “unknown,” or indeterminate” may not be sufficient to determine         
FMLA coverage.  

2. If the condition is pregnancy estimated date of delivery or scheduled C-Section: ________________________ 

     Condition summary:                         Normal pregnancy            Complications with pregnancy   

3. Surgery Date: Patient admitted to Hospital, Hospice or Residential Medical care facility:  

    Admission date: ____________  Release date: __________ 

 
4. Dates of visits for treatment of this condition:  

5. Treatment Plan:  Is it necessary for the employee to be absent from work for treatment:  

           Yes No    If yes: Approximate number of additional treatments: 

                                                     Approximate time each treatment will take:  

                                    Will another provider of health services (e.g., physical therapist) provide treatments?  

           Yes            No   If so, please state the nature of treatment:  

6. Employee can return to work with no restrictions on ______________ 

6 a. Employee can return to work with the following restrictions on ______________: 

         

Restrictions end: _____________ 

Form No. 05-52-0021 (Rev. 1, 11/14 - HR)



 

HEALTH CARE PROVIDER 

Physician’s/Provider’s Name (Print) Physician’s/Provider’s Signature:  

Type of Practice (field of specialization) State License # Area Code/Phone number 

Physician’s/Provider’s Address City State Zip Code Date 

Additional Information: Identify question number with your additional answer 

Return to employee. You may also fax this completed medical certification to (510) 464-7511. 

Form No. 05-52-0021 (Rev. 1, 11/14 - HR)


