
                          

  

   

 

    

 

 

 

 

New York State Department of Taxation and Finance 

Taxpayer Services Division 

Technical Services Bureau  
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November 30, 1999 

STATE OF NEW YORK  

COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE  

ADVISORY OPINION PETITION NO. S990629B 

On, June 29, 1999, the Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory 

Opinion from Henry Goldwasser, 135 West 50th Street, New York, New York 10020. 

The issues raised by Petitioner, Henry Goldwasser, are: 

(1) Whether the fee for running the sweepstakes described below is subject to sales tax. 

(2) Whether Petitioner’s client may purchase tickets and prizes, in connection with the 

sweepstakes, for resale.

 (3) Whether the costs of printing the sweepstakes entry blanks and other promotional 

materials is exempt from sales tax. 

Petitioner submits the following facts as the basis for this Advisory Opinion. 

Petitioner’s client (Company A) designs a sweepstakes for a client in which sports tickets or 

other prizes will be given away to customers. The sweepstakes entry blanks are often placed in 

supermarkets near the place where the products of Company A’s client are displayed.  No purchase 

is required to enter the sweepstakes.  Company A provides the tickets or prizes, does not claim a 

resale exemption when purchasing them and pays sales tax to the vendor where required.  Company 

A pays for printing all promotional materials used in connection with the sweepstakes.  Company 

A does not transfer title or possession of the tickets, prizes or promotional materials to its client. 

Company A charges its client a prearranged fee for running the sweepstakes. 

Applicable Law & Regulations 

Section 1101(b) of the Tax Law provides, in part: 

When used in this article for the purposes of the taxes imposed by 

subdivisions (a), (b), (c) and (d) of section eleven hundred five and by section eleven 

hundred ten, the following terms shall mean:

 * * * 
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(4) Retail sale. (i) A sale of tangible personal property to any person for any 

purpose, other than (A) for resale as such or as a physical component part of tangible 

personal property, or (B) for use by that person in performing the services subject to 

tax under paragraphs (1), (2), (3), (5), (7) and (8) of subdivision (c) of section eleven 

hundred five....

 * * * 

(12) Promotional materials.  Any advertising literature, other related tangible 

personal property (whether or not personalized by the recipient’s name or other 

information uniquely related to such person) and envelopes used exclusively to 

deliver the same. Such other related tangible personal property includes, but is not 

limited to, free gifts, complimentary maps or other items given to travel club 

members, applications, order forms and return envelopes with respect to such 

advertising literature, annual reports, promotional displays and Cheshire labels but 

does not include invoices, statements and the like. 

Section 1105 of the Tax Law provides, in part: 

Imposition of sales tax. - On and after June first, nineteen hundred seventy-

one, there is hereby imposed and there shall be paid a tax of four percent upon: 

(a) The receipts from every retail sale of tangible personal property, except 

as otherwise provided in this article. 

Section 1115(n) of the Tax Law provides, in part: 

(1) Except as otherwise provided in this subdivision, promotional materials 

mailed, shipped or otherwise distributed from a point within the state, by or on behalf 

of vendors or other persons to their customers or prospective customers located 

outside this state for use outside this state shall be exempt from the tax on retail sales 

imposed under subdivision (a) of section eleven hundred five and the compensating 

use tax imposed under section eleven hundred ten of this article.

 * * * 

(4) Notwithstanding any contrary provisions of paragraph one of this 

subdivision, promotional materials which are printed materials and promotional 

materials upon which services described in paragraph two of subdivision (c) of 

section eleven hundred five have been directly performed shall be exempt from tax 
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under this article where the purchaser of such promotional materials mails or ships 

such promotional materials, or causes such promotional materials to be mailed or 

shipped, to its customers or prospective customers, without charge to such customers 

or prospective customers, by means of a common carrier, United States postal service 

or like delivery service. 

Section 1119(a) of the Tax Law provides, in part: 

Subject to the conditions and limitations provided for herein, a refund or 

credit shall be allowed for a tax paid pursuant to subdivision (a) of section eleven 

hundred five or section eleven hundred ten . . .  (2) on the sale or use of tangible 

personal property purchased in bulk, or any portion thereof, which is stored and not 

used by the purchaser or user within this state if that property is subsequently 

reshipped by such purchaser or user to a point outside this state for use outside this 

state . . . . 

Opinion 

Company A’s fee solely for the services of designing and running a sweepstakes, where 

Company A does not make any sale of tangible personal property, is not  taxable, since such services 

are not among the specifically enumerated services subject to sales tax under Section 1105(c) of the 

Tax Law.  Any tangible personal property, service or other item purchased by Company A which it 

uses or consumes in conjunction with providing the services of designing and running the 

sweepstakes, such as the tickets and prizes, is not purchased for resale; and Company A is required 

to pay any sales or compensating use tax that may be due at the time of purchase or use.  Based on 

Petitioner’s fact that Company A does not transfer title or possession of any property to Company 

A’s client, Company A’s charge to its customers for the services of designing and running the 

sweepstakes is not subject to sales or use tax, even where such charge is calculated to cover 

Company A’s expenses to purchase the materials that Company A uses to provide such services. 

Promotional materials which are printed materials and promotional materials upon which 

Section 1105(c)(2) services have been directly performed are exempt from sales or use tax under 

Section 1115(n)(4) of the Tax Law where the purchaser of the promotional materials mails or ships 

the promotional materials, or causes them to be mailed or shipped, to the purchaser’s customers or 

prospective customers, without charge to the customers or prospective customers, via common 

carrier, U.S. postal service or like delivery service.  In this instance, where the sweepstakes entry 

blanks and other printed promotional materials are purchased at retail by Company A, not by 

Company A’s client, and Company A places such materials in supermarkets and other retail outlets 

for use by the customers and prospective customers of Company A’s client when they enter the store, 

the promotional materials do not qualify for exemption under Section 1115(n)(4), since they are not 
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mailed or delivered to Company A’s customers or prospective customers.  Accordingly, Company 

A’s purchases of such promotional materials are subject to sales and use tax.  Petitioner does not 

indicate what Company A does with sweepstakes entry blanks and other promotional materials 

which are not placed in supermarkets.  Thus, this Advisory Opinion cannot provide guidance with 

respect to these promotional materials in such other circumstances. 

 Company A may be entitled to a refund or credit under Section 1119(a)(2) of the Tax Law 

of sales tax paid on the sweepstakes entry blanks and other promotional materials, as well as prizes, 

purchased in bulk in this State if they are stored and not used by Company A in this State and they 

are then reshipped to locations outside of New York State for use outside the State. 

DATED: November 30, 1999 /s/ 

John W. Bartlett 

Deputy Director 

Technical Services Bureau 

NOTE:  The opinions expressed in Advisory Opinions are  

limited to the facts set forth therein.  


